Sefer Hükümleri İle İlgili Vatan Kavramı

SEFER HÜKÜMLERİ İLE İLGİLİ VATAN KAVRAMI
Emin Ali YÜKSEL
Vatan-i asli: kişinin doğup büyüdüğü, evlendiği veya evlenmese de göç edip devamlı ikamet etmeyi düşündüğü yerdir.
Vatan-i aslının tanımını birçok fakih bu şekilde yapmıştır. Günümüzde karışıklığa neden olan meselelerden biri olarak görülen vatan-ı aslî meselesi, birkaç noktanın izahından sonra daha güzel anlaşılacağı kanaatindeyim.
2.   Memuriyet emsali, sürekli gurbette kalmamayı gerektiren meslek sahiplerinin 3-5 sene ikamet edecekleri yerler, doğup büyüdükleri yerleri yani asli vatanlarını iptal etmezler. Bilakis memur, amirinin atamasıyla yurt değiştireceğinden vazife yaptığı yer vatan-ı aslîsi değil, vatan-ı ikamesidir.
 
[1] 
Esasen, gayrimenkule itibar edilip-edilmeyeceği hakkında vuku bulan ihtilaf, doğup büyüdüğü yerle ilgili değil sonradan evlenerek vatan edindiği yerle ilgili olmalıdır. Zira kişinin evlenmeksizin doğup büyüdüğü, meskeninin bulunduğu yerin asli vatan olduğunda kimsenin ihtilafı yoktur.  Bu vatanın iptal olması için ön görülen şart sadece evlenip başka bir şehre yerleşmek olmamalıdır. Yani doğup büyüdüğü, arazisinin bulunduğu vatanını terk etmeye niyet etmedikçe asli vatanı olmaktan çıkmamalıdır. Terk etmeye niyet etmesi ise orada az da olsa yaşamaya veya günün birinde dönmeye niyetinin olmamasıdır. Aksi halde az sonra imamlardan yapılacak rivayetleri anlam kazandırmak güçlenecektir.
Bana şöyle dedi:
[4]
Vatan-i ikamet ve vatan-i süknâ meselelerini nasib olursa gelecek ay yazacağım.
Selametle