Süt Hısımlığına Dair

 SÜT HISIMLIĞINA DAİR
 
 
  
 
 
 
 
 


(Nisa/23)
(Buharî)
Buna bağlı olarak da arada hissi bir yakınlığın ol­ması doğaldır. Hatta çocuğun gen ya­pısında da etkilerinin görülme ihtimali vardır. Bu durumda mahremleriyle olan evliliğindeki sorunların süt hısım­lığında da görülme ihtimali vardır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem)’in ahmak kadınlar­dan emzirilmesini tavsiye etmemesini de bu bağlamda değerlendirmek mümkündür.
(el- Muvatta)
وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ
(Bakara 233)
 
وَوَصَّيْنَا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَانًا حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًا وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلَاثُونَ شَهْرًا
 
)
imam Muhammed(Allah onlara rahmet etsin) bu ayeti kerimede zikredilen müddetin, hamileliğin en az müddeti olan altı ay ile birlikte otuz ay ettiği görüşündedirler.Dolayısıyla otuz aydan altı ay çıkınca iki yıl kalacaktır. Fetvada bu görüşe verilir.
emdiği annesinden emen başka süt kız kardeş veya sütannenin nesep kızları. Kezâ baba bir sütkızkardeşlerle de ev­lenilmez. Şöyle ki bir kimsenin iki ka­rısından biri bir erkek diğeri de bir kız çocuğu emzirse bunlar baba bir süt­kardeştirler. Bu iki kadının aynı anda o kişinin nikâhında bulunmaları da şart değildir.
6)