Evlâtlığın Mahremiyeti Meselesi

EVLÂTLIĞIN MAHREMİYETİ MESELESİ
بِسمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحيِم
﴿ وَرَبَائِبُكُمُ اللَّاتِي فِي حُجُورِكُمْ مِنْ نِسَائِكُمُ اللَّاتِي دَخَلْتُمْ بِهِنَّ ﴾
(ın nikâhı haram kılınmıştır)..kavl-i şerîfi­nin 10 nolu dipnotunda aynen şöyle diyor:
ıyallâhu Anhümâ)ya nisbet eder.” (Gerekçeli meal-tefsir 1/152)
( اللَّاتِي فِي حُجُورِكُمْ)Himâyenizde bulunan” kaydı, üvey kızların genel durumunu beyan et­mek içindir, yoksa hükmü bu şarta bağlamak i­çin değildir.
ıyallâhu Anh)­dan rivâyet etmiş olduğu görüşü yegâne görüş olarak öne çıkartmıştır.
ıyallâhu Anh)dan yaptığı bir nakli öne çıkarması aslâ yanılgı ve­yâ bilgi noksanlığı değildir. Bilakis son derece bilinçli bir şekilde, îtikatta Ehl-i Sünnet’in, a­melde dört mezhebin dışındaki sapık fırkaların görüşlerini yayarak, öncelikle insanların kafası­nı karıştırmak, sonra da Ehl-i Sünnet mensupla­rının sapık fırkalara meyletmelerini sağlamak­tır.
 “Kızlarınız” öz ve üvey kızların hük­mü­nü açıkladığı için “Yanınızda yetişen kız­la­rı­nız” ile öz ve üvey kızlar dışında birileri kaste­dilmelidir. Bununla herhangi bir sebeple âilenin yetiştirmek için alıp, bakım ve terbiyesini üstlendiği evlatlık kızlar kastedilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. (Gerekçeli meal-tefsir 1/152)
1) Neseb (soy bağı)
3) Sıhriyet (hısımlık)
وَبَنَاتِكُمْ)Kızlarınız keli­mesi, öz ve üvey kızların hükmünü açıklamış­tır”deme gafletini göstermiştir. Yâni nesep se­bebiyle nikâhlanması haram olan kadınların be­yan edildiği bölüme, âyeti kerîme’nin sonunda beyan edilecek olan sıhriyet sebebiyle nikâhı haram olan kadın­lardan bir kısım olan üvey kızları da sokmuştur.
﴿وَمَا جَعَلَ أَدْعِيَاءَكُمْ أَبْنَاءَكُمْ ذَلِكُمْ قَوْلُكُمْ بِأَفْوَاهِكُمْ وَاللَّهُ يَقُولُ الْحَقَّ وَهُوَ يَهْدِي السَّبِيلَ اُدْعُوهُمْ لِآَبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ ﴾
﴿ لِكَيْ لَا يَكُونَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ حَرَجٌ فِي أَزْوَاجِ أَدْعِيَائِهِمْ إِذَا قَضَوْا مِنْهُنَّ وَطَرًا ﴾
(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in ve as­hâbının yolu olan Ehl-i Sünnet’in yolundan sapma gösterenlerin yaptığı bu çalışmalar Müs­lümanlar için bir hizmet değil aksine tam anla­mıyla bir hezîmettir
cümlemizi Kur’ân-ı Kerî­m’i tahrîfe yeltenen bu gibilere kanmaktan mu­hâfaza eylesin! Âmîn!


5El-Hidâye

[2]Hâşiyetü’l-Büceyremî

[3]Hâşiyetü’s-Sâvî

[4]Keşşâfü’l-Kınâ‘