Kurbanımı Canlı Olarak Tartıp Fiyatını Belirleyerek Alsam Caiz Olur mu?
Fetva Videoları için videolu fetvalar bölümümüze bakabilirsiniz. Kurban ile ilgili fetvaları ayrıca kurban ve kurbanlık fetvaları listesinden takip edebilirsiniz.
Soru : Kurbanımı canlı olarak tartıp fiyatını belirleyerek alsam caiz olur mu?
Öncelikle bilinmelidir ki bir akitten önce kurbanlık hayvan tartılır, ölçülür ve ne tür işlemler yapılırsa yapılsın “aldım ve sattım” lafızlarının söyleneceği son ana itibar edilir. Bu yüzden 3 ay vade alırsan 100 lira 5 ay vade alırsan farkını şununla çarparım ve 170 lira olur dedikten sonra, bu şıkların birinde karar kılınsa ve akit tek şık üzerinden sonuçlandırılırsa bu caiz olur.
Buna göre kurban olarak satın alınacak olan hayvanın canlı olarak kilosu söz gelimi 10 lira denmiş olsun. Şimdi hayvanımızı tartmış olalım. Söz gelimi o da 50 kilo olsun. 50 ile 10’u çarpıp 500 lira eder diyerek fiyatı ve hayvanı belirledikten sonra “aldım sattım” denilip akit tamamlanırsa bu işlemde herhangi bir sakınca söz konusu olmaz. Ve bunun caiz olmadığını söyleyecek birisi de olmaz.
Fakat böyle bir alış verişte şuna dikkat edilmelidir. Söz gelimi “şu hayvanı tart, kilosu 10 liradan kaç kilo gelirse 10 liradan satın aldım” şeklinde bir “icab” yapılır, satıcı da kabul ettim der ve daha sonra hayvanı tartar, kilosuyla çarpar ve alışverişi tamamlarlarsa bu caiz olmaz.
Dikkat: Bunun için bu tür alış verişlerde dikkat edilmesi gereken “aldım-sattım” veya “hayırlı olsun” emsali akdi tamamlayan sözleri tartma ve hesaplama işlemlerinden sonraya bırakmak lazımdır. Ve’s-Selam