PAYLAŞ
PDF'e AktarYazdır

Soru: Esselamü aleyküm…
Hocam,"Ağzımız kanasa bu kanı tükürmeyip yutsak abdest bozulmaz." diye bir yazı okudum,bu doğru mudur?

Cevap:Ve Aleyküm Selam.

Hanefi fıkıh kitaplarında ağızdan akıcı halde çıkan kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar hükmü kayıtlıdır. Buradaki “abdestin bozulması” hükmünün dışarı tükürüp tükürmemekle ilgisi yoktur. Aslında bu, “vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz, dağılırsa bozar” kâidesi ile alakalıdır. Fethulkadir, Bahrurâik ve Fetâvâ-yi Hindiyye’de bu meseleye yer verilmiştir. Serahsî’nin Muhitin’de ye­terince açıklanmıştır. En sahih olan görüşte budur.

Dolayısı ile ağız veya başka bir uzuv kanayıp, kanayan mahallin dışına yayılırsa abdest bozulur.

Bu noktada "kan tükrükten az olsada sonuçta yara etrafına yayılmış değil mi, neden bu durumda abdest bozulmuyor ?" denilirse, İbni Abidinin şu kavli bu soruya cevap olarak yeterli gelir.
Ağızdan çıkan ve tükürükten az olan kan, kendi kendine değil, tükürük kuvvetiyle çıkmıştır, binaenaleyh abdesti bozmaz.
(Reddül Muhatar-Taharet Bahsi)
Zira akıcı kan yara dışına yayılmaz ise abdest bozulmadığı gibi herhangi bir şey ile bu kan silinse de abdeste zarar vermez, ancak kendi kendine akarsa abdesti bozar.

 Kısacası vücudun dışı için geçerli hüküm hüküm ağız içinde geçerlidir ve tükürmese ve hatta onu yutsa dahi abdest bozulmuş olur. Kanın yutulması ise zaten haramdır,zira kan necistir.

Abdullah Hiçdönmez

 

 

PDF'e AktarYazdır

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen buraya isminizi yazın