PAYLAŞ
PDF'e AktarYazdır

Soru:s.a. Hocam ben birine yıllar önce borç para verdim. evleneceğim zamanda paramı geri istedim veremedi. Sonra paramı o kişiden kurtarabilmek için bir mağazadan çeyizime lazım olan eşyalarımı alıp borcuda o kişinin üstüne yaptık. Aslında bu ona kolaylık sağladı, zira sonuçta parayı taksitle ödeyecek. 

Ancak işlemde şöyle bir durum söz konusu oldu;

O mağazadan aldığın malı nakit alırsan % 10 indirimli alıyorsun. Ben zarar etmemek için dedim ki; "borcundan aldığın malın taksitli değil nakit tutarı kadarını düşerim". Çünki  ben  para biriktirdimki çeyiz eşyalarımı nakit alarak ucuza mâl edeyim. Ama mağazadan taksitle alınca benim zararım oldu.

Sonuçta şimdi ben o kişiden nakit indirimi kadar olan kısmını istiyorum  bu bana helalmidir, caiz olurmu acaba ?

Cevap: Aleyküm Selam. Eğer mağazadan malı siz aldıysanız, yani mağazayla akti siz yaptıysanız ve misal olarak 8000 liralık alacağınıza karşılık nakit 8000 lira olan malı vadeyle 10000 liraya alıp ödemesini de size borçlu olan kişiye yaptırdıysanız bu faiz olacağı için caiz olmaz. Yok eğer mağazadan malı diğer kişi alıp o malı borcuna karşı size takas yaparsa kaç paralık malı, kaça alırsa alsın önemli değil bu durumda caiz olur. Çünkü aldığı malı sizin zimmetinizdeki alacağınıza karşılık satmış olur ki bu da caizdir. 

Abdullah HİÇDÖNMEZ

PDF'e AktarYazdır

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen buraya isminizi yazın