Soru: Namazda iken kahkaha ile gülen kimsenin hem namazı hem abdesti bozulur.Ancak bu namazın rüku secdeli bir namaz olması lazım.Birde gusül abdestiyle kılınan bir namaz olmaması lazım.
Gusül abdestiyle kılınan bir namazda kahkaha ile gülünürse, namaz bozulsada abdest bozulmaz, çünkü kahkaha gusül abdestini bozmazmış öyle midir?
Cevap: Kahkahanın haddi ; bir kimsenin gülmesinden dolayı meydana gelen sesin, hem kendisinin ve hem de yanındakilerin duyacağı kadar olmasıdır.
Dıhk (gülme)ın haddi ise; sesin, kenidisinin duyacağı kadar olup, yanındakilerin duyamayacağı kadar olmasıdır.
Tebessüm ise; sessiz gülmek, gülümsemektir. Yani ne tebessüm eden kimse, ne de yanındakiler bir ses duyamazlar.
Kahkaha; Namaz içerisinde olursa abdestide namazıda bozar, namazın haricinde abdesti bozmaz.
Dıhk; namazın içinde olursa, namazı bozar, abdesti bozmaz.
Tebessüm; namazı da abdesti de bozmaz.
Bir kimse, tilâvet secdesinde veya cenaze namazında, kahkaha ile gülse, bu kimsenin, tilavet secdesi ve cenaze namazı bozulursa da abdesti bozulmaz. Fetâvâyi Kâdîhân'da da böyledir.
Ancak bir özürden dolayı îmâ ile namaz kılmakta olan bir kimse veya bir hayvana binili olduğu halde farz veya nafile namazlardan birini imâ ile kılmakta olan bir kimse, kahkaha ile gülerse, abdesti bozulur- Fethü'l – Kadîr'de de böyledir.
Gusül Abdesti İle Namaz Kılanın Namazda Kahkaha İle Gülmesi:
Namazda kahkaha gusül abdestini bozmaz. Fakat kahkaha dört âzânın taharetini bozar, denilmiştir. Buna göre, gusleden kimsenin, namazda kahkaha ile gülmesi, namazını batıl eder ve yeniden abdest almadan, namaz kılması caiz olmaz. Muhıyt'te de böyledir.
Sahîh olan da budur. Tatarhâniyye'de de böyledir.
Üveys AKI
______________________________________
(İstifade edilen Kaynak : Fetevâ-i Hindiyye)