Soru:Peçenin Hükmü tam olarak nedir?Uzun zamandır araştırıyorum.Birçok Alimin kitabında Sahabe annelerimizn, Aişe annemizin "Aleyhimurrıdvan" peçe taktığı geçiyor.Bir rivayetse:
Hz. Âişe Aleyharrıdvan anlatır:
Bir gün Hz. Ebû Bekir’in kızı Esmâ Aleyharrıdvan ince bir elbise ile Resûlullah'ın (Sallalahu TealaAleyhi ve Sellem) huzuruna girmişti, Hz. Peygamber ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu:
"Ey Esmâ! Kadın erginlik çağına ulaşınca onun şu yüzü ve elleri hariç diğer yerlerinin görülmesi helâl değildir." Ebû Davud, Libâs, 31.
Bu şekilde.
Araştırdığımda birçok farklı şeyle karşılaştım.
1.Peçe Hanefi ve Malikide farz değil, Hanbeli ve Şafiide farzdır diyenler.
2.Peçe Sünnettir diyenler.
3.Peçe farz veya vacib değil, bir takvadır diyenler.
4.Peçe Hanbeli ve Şafiide farz, Hanefi ve Malikide farz değil, ama Hanefi ve Malikide fitne durumu olursa farz olur demişler.Şuanda da fitne var o yüzden farz diyenler.
Cevap: Ben peçeye dair hususi bir hükme kitaplarda rastlamadım (varsa da ben bilmiyorum). Ancak genel kural şudur; Şafii mezhebinde kadının bütün vücudu avrettir. Dolayısıyla yüzününde kapanması gereklidir. Bunun ne ile yapılacağı geridede söylediğim gibi belirtilmemiştir. Hanefi mezhebinde ise fitne zamanlarında yüzünü kapaması gerektiği kitaplarda mevcuttur. Aynı şekilde ne ile kapayacağı belirtilmemiştir. Ayrıca çarşaf bu işi en güzel şekilde görür.
İsteyen ayrıca peçe takar, ancak unutulmamalıdır ki peçe gözleri ön plana çıkardığından karşıdaki erkekle direk göz göze gelmeye daha yatkındır. Çünkü peçe takanların hemen hemen hepsi gözlerini açık bırakıyorlar. Bu durumda belki en iyisi, ya hiç takmamak, ya da göz de dahil olmak üzere her yeri kapamak. Allah en doğruyu bilendir.
Abdullah HİÇDÖNMEZ