PAYLAŞ
PDF'e AktarYazdır

Soru : Selamun Aleykum, Yalın ayak ile namaz kılmak mekruh mudur?
Ebu Davud'da bir hadisi serifte, Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem buyuruyorlar ki:

'Yahudilere muhalefet edin, nalınsız/ mestsiz namaz kılmayın".

Bunu mümkünse istifade ettiginiz fikih kitaplarının isimlerinide vererek açıklarmısınız.
Allah razı olsun.
 

Cevap :

Sualde hadîs-i şerif’in tercemesi doğru yapılmamıştır. Önce Hadisi aynen aktarıp tercümesini yapalım.

عَنْ يَعْلَى بْنِ شَدَّادِ بْنِ أَوْسٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « خَالِفُوا الْيَهُودَ فَإِنَّهُمْ لاَ يُصَلُّونَ فِى نِعَالِهِمْ وَلاَ خِفَافِهِمْ ».

Ya’lâ b. Şeddâd b. Evs’den o da babasından rivayet etmiştirki: Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi: “(Mest veya çarıkla namaz kılarak) Yahudilere muhalefet ediniz. Zira onlar mest veya çarıklarıyla namaz kılmazlar.”  (Sunen-i Ebi Davud;es-salat;babu’s-salat fi’n-na’l)

İmam Ebu Dâvud’un rivayet etmiş olduğu bu hadis-i şerif’ten anlamamız gereken özetle şudur: Yahudi milleti mest ve ayakkabı (çarık)larıyla namaz kılmayı kerih görürlerdi.

 

Allah Teâlâ, Musa (aleyhi’s-Selam)’a şöyle buyurmuştur.“Şüphe yok ki, ben senin Rabbinim. Hemen ayakkabılarını çıkar. Çünkü sen mukaddes vadi Tuvâ’dasın.”  (Taha Sûresi/12.)

 

Fakat ümmet-i Muhammed’e bu hususta izin verilmiştir. Öyleyse bu Allah’ın size vermiş olduğu bir ruhsattır. Allah’ın ruhsatını kullanmak gerek. Bu yüzden bir kez dahi olsa mest veya çarıkla namaz kılarak onlara muhalefet ediniz.

 

Burada devamlı ve sürekli olarak mest veya çarıkla namaz kılmamız gerektiği anlaşılmamalı. Zira Yahudilere muhalefet olması için bir kez mest veya çarıkla kılmak kâfidir.

 

Bu hususta imam Muhammed’in el-Asl’ı dahil es-Serahsî’nin el-Mebsud’u ve daha bir çok fıkıh eserinde malumat vardır.  Mesela; Mişkatu’l-Mesabih adlı eser üzerine yazmış olduğu Mirkâtu’l-Mefatih isimli şerhinde Molla Ali el-Kârî şöyle der: mestlerle namaz kılmak mekruh mu, mubah mı yoksa müstehab mı olduğu âlimler arasında tartışmalıdır. Yahudilere muhalefet açısından müstehab olduğu ve bunun bir iki kez ile sağlanacağında her hangi bir ihtilaf yoktur. Öyleyse mest veya çarıkların temiz olması şartıyla kılmak en azından mubah veya müstehab olmalıdır.

 

Ezcümle:   Mest veya çarıklar temiz olduklarında onlarla namaz kılmak caizdir. Ayakları suyla yıkayarak abdest almak azimet, mestler üzerine mesh etmek ruhsattır. Fakat ayakları yıkadıktan sonra ayağın çıplak olmaması Hanefilere göre müstehap, şafilere göre çıplak olması müstehaptır.

 

Bir de şu var: bazıları çıplak ayakla namaz kılınmayacağını savunur; bu tamamen asılsız ve hurafedir. Çıplak ayakla (erkeklerin) namazın caiz olduğunda ihtilaf mevzu bahis değildir.  Ancak ayağı terli, nasırlı veya kirliyken namaz kılarak camii halısını kirletmek ayrı bir konudur. Selametle…

 

Emin Ali YÜKSEL 

PDF'e AktarYazdır

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen buraya isminizi yazın