PAYLAŞ
PDF'e AktarYazdır

Soru : Hocam kiraya verdiğim bir evim var, kendim de iş icâbı başka şehirde yaşamak zorunda olduğumdan kendi evimde oturma imkanım yok. Bu sebebeple yaşadığım yerde kirâda oturuyorum. Bunun dışında asli ihtiyaçlarım dışında bir birikimim de yok. Bu durumda kiradaki evim asli ihtiyaçlarımdan sayılır mı ve ben zekat alabilir miyim ?

Cevap : Kişinin mülkünde bulunan bir ev ihtiyacıdır -velev ki onu kiraya versin-. Ancak ihtiyaçından fazla ise -mesela dubleks olması gibi- o taktirde kullanmadığı ihtiyaç fazlası olan kısım nisaba ulaşırsa zekat almasına mani olur. fakat kirada olan kişinin, kendi mülkünde olup kiraya verdiği ev ihtiyacına masruf olacağından nisaba ulaşacak başka bir mülkü yok ise zekat almasına mani bir durum yok demektir.

Bedaiu's-Sanâi' adlı eserde İmam el-Kâsânî geliri/kirası yıl içinde ancak ihtiyacı karşılayan mülklerin de ihtiyaç kapsamında değerlendirileceği görüşünü "el-Fetâvâ"isimli eserden naklederek İmam Züfer ve İmam Muhammed'e dayandırır. İmam Ebu Yusuf'a göre ise  geliri değil bu mülklerin değeri dikkate alınacağından bunların sahipleri zekat alamaz.(bak: Bedaiu's-Sanâi' 2/477. baskı:ilmiyye)

Ezcümle: Hanefi mezhebine göre sualdeki kişinin zekat alması üç imama göre de caizdir. ve's-Selam.

Emin Ali YÜKSEL

PDF'e AktarYazdır

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen buraya isminizi yazın