Şeyhe ihtiyaç var mıdır? Selef-i Sâlihin döneminde kişi, birçok Üstad’tan istifade ediyordu, tarikatlarda neden sadece bir şeyhe bağlanılıyor?
Yazı, Eşref Yılmaz Hoca Efendinin Tasavvuf Nedir, Tarikat Nedir başlıklı makalesinin devamıdır.
Bir cemaatin belli bir şeyhe bağlanması yadırganmamalıdır. Sahabe-i kiram efendilerimiz, Peygamber Efendimizden (Sallallâhu aleyhi ve sellem), Tabiin de Sahabeden imanı, Kur’an-ı Kerimi aldığı gibi, sonradan gelen nesiller de onlardan almıştır.
Şeyh ve Şeyhe İhtiyaç
Nasıl ki, kişinin Kur’an-ı Kerimi ve benzeri ilimleri öğreten bir muallime ihtiyacı varsa, zahir ve batın ilimleri ona öğretecek bir mürebbiye de ihtiyacı vardır ki buna da Tasavvuf ilminde Şeyh denir.
Kuşkusuz Selef-i Sâlihin diye adlandırılan Sahabe ve Tâbii’nin belli bir şeyhe bağlanmayıp birçok Üstad’tan istifade etmeleri, manevi her türlü kir ve lekelerden arınmış pırıl-pırıl bir kimliğe ve kişiliğe sahip olduklarından dolayıdır. Fakat ilerleyen zaman dilimlerinde manevi hastalıklarda ciddi bir artış olunca, müridde zihni bir dağınıklık uyandırır ve buna bağlı olarak da Seyr-i Sülükü olumsuz yönde etkilenir kaygısıyla, belli bir Şeyhe bağlanarak bu manevi hastalıkların tedavisinin yapıldığı kaynaklarda belirtilmiştir. ([1])
[1] örneğin el-Envar’u-l Kudsiyye İmam eş- Şarani (94)